Ten zuiden van Sevenum (Noord-Limburg) liggen de Elsbeemden. Dit natuurgebied was vroeger de overgang van een groot heidegebied naar de natte graslanden in het beekdal van de Groote Molenbeek. Tegenwoordig is het de overgang tussen een industrieterrein Trade Port West, akkers en bebouwing van Sevenum.


Download GPX track - Elsbeemden

Vanaf een zandweg aan de Maasbreeseweg in Sevenum kun je de wandeling van 4 kilometer starten.

Je loopt vanaf de zandweg richting de Maasbreeseweg en volgt een smal slingerend wandelpad richting de Groote Molenbeek.

IMG_3536IMG_3538

Bij de beek zie je al volop zwarte elzen staan. Deze bomen zitten vol met korstmossen zoals het gewoon purperschaaltje.

IMG_3540

Je verlaat de beek en loopt naar de weg toe om de beek over te steken en meteen daarop sla je linksaf om de beek weer te volgen. Bij het bordje van Staatsbosbeheer moet je links aanhouden om de beek te volgen. Hier ligt een wilg die waarschijnlijk ooit omgezaagd is. Maar als je goed kijkt zie je dat deze boom nog gewoon door gaat met groeien. Aan de stam steken een groot aantal takken de lucht in.

IMG_3542IMG_3545

Je volgt nu de Groote Molenbeek tot waar de Elsbeek uitmondt in de Groote Molenbeek.

IMG_3548IMG_3549

Je ziet aan de overkant van de beek natte graslanden liggen die in het najaar gemaaid worden waarbij altijd een gedeelte niet gemaaid wordt. Hierdoor krijgen insecten een kans om te overleven en ook dieren zoals muizen kunnen zich verschuilen tussen de overgebleven planten.

IMG_3581

Waar de Elsbeek in de Groote Molenbeek uitmondt heb je grote kans om van alles te zien liggen zoals schelpen maar ook een stuk hout met vraatsporen van de bever!

IMG_3551IMG_3565IMG_3578

Je blijft de beek volgen en onderweg kom je van alles tegen zoals de zwannenmossel, braakbal op een paaltje, molshopen en heel veel haren aan de prikkeldraad van dieren zoals waarschijnlijk de vos!

IMG_3583IMG_3592IMG_3595

Op enkele plekken kom je oversteekplaatsen tegen van reeën die door de beek lopen. Het lijken een beetje op sporen van de bever maar de bever is hier (nog) niet actief.

IMG_3596.

Kijk ook gerust regelmatig achterom want de beek kronkelt erg fraai door het landschap.

IMG_3598IMG_3602

Tussen de afgestorven planten kom je nu bloeiende sneeuwklokjes tegen.

IMG_3607

Na ruim een kilometer gelopen te hebben kom je bij een bruggetje uit. Neem ook zeker even plaats op het bankje en geniet van de rust én het uitzicht! Wie weet spot van vanaf het bankje wel een ree in de verte.

IMG_3620

Langs de beek passeer je een gebied waar waarschijnlijk kwelwater omhoog komt. Er staan elzen en er blijft water stromen terwijl er geen aanvoer is van een beekje of door neerslag.

IMG_3623

De beek kronkelt ook hier erg fraai door het landschap!

IMG_3625

In februari zijn er nog maar weinig bloeiende platen te vinden maar als je goed kijkt kom je er toch een aantal tegen. Soorten zoals paarse dovenetel, vogelmuur en kleine veldkers staan nu al in bloei.

IMG_3626IMG_3628IMG_3618

De vlier is een struik die al erg vroeg bladeren ontvouwt terwijl het nog winter is.

IMG_3633

Niet alleen haren verklappen dat er vossen actief zijn in het gebied maar ook uitwerpselen. Deze vos heeft overduidelijk een vogel genuttigd te zien aan de afgebeten veerpennen.

IMG_3636

De wilgen staan ook al in bloei terwijl het nog winter is. De witte kenmerkende katjes kom je nu overal tegen.

IMG_3644IMG_3646

Helaas passeer je nu een varkensstal wat duidelijk te ruiken en te horen is. Na even flink doorlopen kom je bij de Goenjeweg uit. Sla linksaf op de Hazenhorstweg en bij de T-splitsing sla je linksaf. Blijf dit zandpad tot en vervolgens blijf je het wandelpad volgen.

Kijk op het zandpad goed rond want je komt hier heksenbezems tegen maar ook roepende boomkruipers.

IMG_3648IMG_3650

Het wandelpad is mogelijk het mooiste stuk van de hele route. Er groeien allerlei planten, je komt allerlei sporen tegen en met wat geluk kom je hier ook reeën tegen!

IMG_3677IMG_3666IMG_3668

In de zon zat een viervleklieveheersbeestje en als je goed kijkt zie je op de bladeren van een bramenstruik sporen van een bladmineerder.

Met temperaturen die bijna de 20 graden aantikken komen de kikkers ook volop tot leven. Kijk bij dit pad dus goed uit want je hebt grote kans om de bruine kikker te zien.

IMG_3675IMG_3684

Link en rechts van het pad kom je echte broekbossen tegen met bomen en struiken die in het water staan.

IMG_3690IMG_3693

Bij een boomstronk is een groene specht op zoek geweest naar mieren en heeft daar een poepje achter gelaten. Wrijf zo’n poepje maar eens voorzichtig los en je komt allerlei overblijfselen tegen van mieren.

IMG_3696IMG_3697

Op de T-splitsing sla je rechtsaf en je steekt hier de Elsbeek over.

IMG_3713IMG_3714

Je slaat vervolgens linksaf op de zandweg en met wat geluk kom je een zevenstippelig lieveheersbeestje tegen. Links van de zandweg liggen ook weer diverse natte graslanden.

IMG_3762IMG_3765IMG_3766

Vervolgens sla je linksaf en je loopt over een breed zandpad richting de Maasbreeseweg naar het eindpunt van deze wandeling. Ook al is het eind februari je komt van alles tegen. Deze route moet in het voorjaar en zomer helemaal super zijn wanneer er volop planten in bloei staan en er vlinders en libellen vliegen!