Ten zuiden van Sevenum (Noord-Limburg) liggen de Elsbeemden. Dit natuurgebied was vroeger de overgang van een groot heidegebied naar de natte graslanden in het beekdal van de Groote Molenbeek. Tegenwoordig is het de overgang tussen een industrieterrein Trade Port West, akkers en bebouwing van Sevenum.
Download GPX track - Elsbeemden
Vanaf een zandweg aan de Maasbreeseweg in Sevenum kun je de wandeling van 4 kilometer starten.
Je loopt vanaf de zandweg richting de Maasbreeseweg en volgt een smal slingerend wandelpad richting de Groote Molenbeek.
Bij de beek zie je al volop zwarte elzen staan. Deze bomen zitten vol met korstmossen zoals het gewoon purperschaaltje.
Je verlaat de beek en loopt naar de weg toe om de beek over te steken en meteen daarop sla je linksaf om de beek weer te volgen. Bij het bordje van Staatsbosbeheer moet je links aanhouden om de beek te volgen. Hier ligt een wilg die waarschijnlijk ooit omgezaagd is. Maar als je goed kijkt zie je dat deze boom nog gewoon door gaat met groeien. Aan de stam steken een groot aantal takken de lucht in.
Je volgt nu de Groote Molenbeek tot waar de Elsbeek uitmondt in de Groote Molenbeek.
Je ziet aan de overkant van de beek natte graslanden liggen die in het najaar gemaaid worden waarbij altijd een gedeelte niet gemaaid wordt. Hierdoor krijgen insecten een kans om te overleven en ook dieren zoals muizen kunnen zich verschuilen tussen de overgebleven planten.
Waar de Elsbeek in de Groote Molenbeek uitmondt heb je grote kans om van alles te zien liggen zoals schelpen maar ook een stuk hout met vraatsporen van de bever!
Je blijft de beek volgen en onderweg kom je van alles tegen zoals de zwannenmossel, braakbal op een paaltje, molshopen en heel veel haren aan de prikkeldraad van dieren zoals waarschijnlijk de vos!
Op enkele plekken kom je oversteekplaatsen tegen van reeën die door de beek lopen. Het lijken een beetje op sporen van de bever maar de bever is hier (nog) niet actief.
Kijk ook gerust regelmatig achterom want de beek kronkelt erg fraai door het landschap.
Tussen de afgestorven planten kom je nu bloeiende sneeuwklokjes tegen.
Na ruim een kilometer gelopen te hebben kom je bij een bruggetje uit. Neem ook zeker even plaats op het bankje en geniet van de rust én het uitzicht! Wie weet spot van vanaf het bankje wel een ree in de verte.
Langs de beek passeer je een gebied waar waarschijnlijk kwelwater omhoog komt. Er staan elzen en er blijft water stromen terwijl er geen aanvoer is van een beekje of door neerslag.
De beek kronkelt ook hier erg fraai door het landschap!
In februari zijn er nog maar weinig bloeiende platen te vinden maar als je goed kijkt kom je er toch een aantal tegen. Soorten zoals paarse dovenetel, vogelmuur en kleine veldkers staan nu al in bloei.
De vlier is een struik die al erg vroeg bladeren ontvouwt terwijl het nog winter is.
Niet alleen haren verklappen dat er vossen actief zijn in het gebied maar ook uitwerpselen. Deze vos heeft overduidelijk een vogel genuttigd te zien aan de afgebeten veerpennen.
De wilgen staan ook al in bloei terwijl het nog winter is. De witte kenmerkende katjes kom je nu overal tegen.
Helaas passeer je nu een varkensstal wat duidelijk te ruiken en te horen is. Na even flink doorlopen kom je bij de Goenjeweg uit. Sla linksaf op de Hazenhorstweg en bij de T-splitsing sla je linksaf. Blijf dit zandpad tot en vervolgens blijf je het wandelpad volgen.
Kijk op het zandpad goed rond want je komt hier heksenbezems tegen maar ook roepende boomkruipers.
Het wandelpad is mogelijk het mooiste stuk van de hele route. Er groeien allerlei planten, je komt allerlei sporen tegen en met wat geluk kom je hier ook reeën tegen!
In de zon zat een viervleklieveheersbeestje en als je goed kijkt zie je op de bladeren van een bramenstruik sporen van een bladmineerder.
Met temperaturen die bijna de 20 graden aantikken komen de kikkers ook volop tot leven. Kijk bij dit pad dus goed uit want je hebt grote kans om de bruine kikker te zien.
Link en rechts van het pad kom je echte broekbossen tegen met bomen en struiken die in het water staan.
Bij een boomstronk is een groene specht op zoek geweest naar mieren en heeft daar een poepje achter gelaten. Wrijf zo’n poepje maar eens voorzichtig los en je komt allerlei overblijfselen tegen van mieren.
Op de T-splitsing sla je rechtsaf en je steekt hier de Elsbeek over.
Je slaat vervolgens linksaf op de zandweg en met wat geluk kom je een zevenstippelig lieveheersbeestje tegen. Links van de zandweg liggen ook weer diverse natte graslanden.
Vervolgens sla je linksaf en je loopt over een breed zandpad richting de Maasbreeseweg naar het eindpunt van deze wandeling. Ook al is het eind februari je komt van alles tegen. Deze route moet in het voorjaar en zomer helemaal super zijn wanneer er volop planten in bloei staan en er vlinders en libellen vliegen!