Natuurgebied Holtmühle (ook wel als Holtmuhle geschreven) bestaat uit voormalige groeves maar in het gebied is ook nog een groeve volop in bedrijf!
Vanaf de parkeerplaats die tegen de grens met Duitsland ligt kun je een mooie afwisselende wandeling maken door het gebied van ongeveer 7 kilometer lang. De wandeling gaat door de voormalige groeves, langs de groeve die volop in bedrijf is maar ook een gebied wat op het Bunderbos lijkt maar dan in het ‘klein’.
Download GPX track - Holtmühle
Je passeert diverse grenspalen met nummers zoals 438 en 439 terwijl je net wel of net niet over de grens met Duitsland loopt.
Aan de rand van de bos is het met het stralende weer goed te merken dat het hier sneller warm wordt dan in het bos zelf.
Net voor de groeve (voorzien van een hoog hek) kom je sleedoorn tegen. Deze soort lijkt erg veel op de meidoorn maar meidoorn maakt al blaadjes en gaat dan bloeien terwijl sleedoorn bloeit en daarna pas in blad komt.
Je loopt nu verder langs het hek van de groeve en al vrij snel kun je even naar links lopen om in de groeve te kijken. De wagens die met zand rijden lijken vrij klein in de verte maar eenmaal dichtbij zie je pas hoe enorm ze zijn! Daarbij kun je ook goed zien hoeveel grond er al afgegraven is.
De route loopt verder door het bos en even verderop sla je linksaf om door de voormalige groeves Tegelen en Laumans te lopen. Aan de rand van het water kom je bloeiend klein hoefblad tegen. Dit plantje staat eerst in bloei om vervolgens de bladeren te ontplooien.
Na een flinke klim omhoog loop je verder met de groeve aan de linkerzijde van je. In het bos kom je sporen tegen van de larve van de ribbelboktor die onder de schors van de dennenboom leeft.
De route slingert nu door het gebied waarbij het met korte klimmetjes omhoog en omlaag gaat.
Het vroege voorjaar is de ideale tijd om roffelende spechten te horen én te zien! De vrouwtjes zijn natuurlijk ook te zien en te herkennen aan het ontbreken van een rood stukje op hun kruin.
Door de erosie kun je soms letterlijk onder een boom gaan staan/liggen! Een ruwe berk lijkt bijna te zweven maar het zal niet lang duren voor deze om zal vallen.
Terwijl je door voormalig Groeve Belfeld en Maalbeek loopt kom je van alles tegen zoals een sluipvlieg met de Latijnse naam Tachina ursina. Maar ook de gewone pad, bloeiende wilgen met volop hommels en zweefvliegen.
Blijf gerust even stilstaan bij een bloeiende wilg want je komt er van alles tegen. Minuscule vliegjes, blinde bijen maar ook de gele halvemaanzweefvlieg.
Naast insecten kom je natuurlijk ook vogels tegen die op zoek zijn naar voedsel zoals het goudhaantje.
Terwijl je over een pad tussen twee grote plassen loopt kun je goed zien dat er een enorm verschil is qua waterpeil. Het lijkt even alsof je in het buitenland bent wanneer je zo aan de waterkant staat van een plas.
Vanaf de Maalbekerweg sla je het bos weer in en de route lijkt nu een ‘kleine’ versie van het wandelen door het Bunderbos. Je hebt hellingen, bronbeekjes en slingerende paden door het gebied. Daarnaast heb je ook nog een fraai uitzicht over de omgeving waarbij je kilometers in de verte kun kijken!
Tegen de steile hellingen kom je volop sporen tegen van waarschijnlijk de bosmuis. Deze muis wordt ook wel bulldozer genoemd aangezien hij enorme hoeveelheden zand kan verzetten.
Je moet soms letterlijk over een bronbeekje heen stappen om de route te vervolgen.
Net als in het Bunderbos kom je hier ook trappetjes tegen in het bos aangezien de route soms steil omhoog of omlaag gaat.
Vanaf een fraai uitzichtpunt kun je kilometers de verte in te kijken en je ziet onder andere de kerk van Belfeld en de kerk van Maasbree (9 kilometer verderop).
Je loopt nu weer terug en vervolgens sla je rechtsaf om de route te vervolgen. Je loopt nu aan de rand van de hellingen en komt van alles tegen zoals kamperfoelie.
Bij een open gebied aan de rand van het bos kom je heidestruiken tegen maar ook brem, een bosmierennest en een steenhommel.
Je loopt verder door het bos en het pad slingert z’n best door het bos!
Er vliegen hier allerlei vogels zoals grote bonte specht, gaai maar ook de sijs kom je hier tegen. Op een van de bomen kom je allerlei roodporiehoutzwammen tegen. Bekijk vooral de onderkant van de zwam maar eens!
Je komt nu steeds meer wandelaars tegen en vrij snel kom je weer bij de parkeerplaats uit. Net voor de parkeerplaats staan nog sneeuwklokjes te bloeien.
Het is een erg afwisselende route met eerst de invloed van de groeves op het gebied en vervolgens loop je door de ‘kleine’ versie van het Bunderbos! Op het tweede gedeelte van de route kom je merkbaar meer wandelaars tegens aangezien hier de Water.Wandel.Wereld route Galgenvenn loopt.