Enkele jaren geleden maakte ik een wandeling door Waterbloem met een ronde om Groote en Kleine Moost. Dit keer een wandeling ten oosten van het dit gebied waarbij het een wandeling om Brookberg zou worden en vervolgens over de Ophovensche Zandberg (Waterbloem).

Jammer genoeg is het niet mogelijk om een wandeling om de grote waterplas Brookberg te maken maar met een aangepaste route is het toch een mooie wandelroute geworden!


Download GPX track - Landgoed Brookberg en Ophovensche Zandberg

Vanaf de parkeerplaats aan de Roggelsedijk (N562) kun je de 6 kilometer lange wandeling starten waarbij je eerst over Landgoed Brookberg wandelt en van achter een hek uitkijkt over de grote waterplas. Vervolgens loop je door het bos en steek je de Roggelsedijk over om over de Ophovensche Zandberg te wandelen.

IMG_3935IMG_3936

Op Landgoed Brookberg kom je volop de rankende helmbloem tegen. Het lijkt een beetje op klaver maar dit plantje kan je het gehele jaar door in bloei aantreffen.

Bij de grote waterplas aangekomen kun je van achter een hek over het water kijken. Op het water zitten allerlei watervogels zoals grauwe gans, tafeleend, wilde eend en kuifeend.

IMG_3938IMG_3943IMG_3946

Bij het hek sla je rechtsaf en je loopt verder door het bos. In de greppel kom je van alles tegen zoals graafsporen van de bosmuis maar ook vraatsporen van eekhoorns.

IMG_3947IMG_3949IMG_3950

Het wandelpad slaat af naar rechts en aan deze bosrand is het iets warmer dan in de rest van het bos. De zon schijnt hier goed op de bodem en aan het hoeveelheid insecten is te merken dat ze het hier erg aangenaam vinden.

IMG_3971

Je komt begin maart soorten tegen zoals de zijdebij, mieren maar ook het zevenstippelig lieveheersbeestje.

IMG_3952IMG_3960IMG_3963

Op dit moment kom je volop hommels tegen. Het zijn koninginnen die op zoek zijn naar een geschikte plek om een nest te gaan maken.

IMG_3966

Als je goed rondkijkt zie je dennenappels in de schors zitten van een grove den. Spechten stoppen deze dennenappels tussen de schors om zo de zaadjes uit de dennenappel te kunnen pikken.

IMG_3972

In de verte zie je de weg liggen en nadat je deze bent overgestoken sla je linksaf om het fietspad te volgen. Vervolgens sla je weer rechtsaf om richting het bos te lopen.

IMG_3975IMG_3976IMG_3977

Je komt hier pootafdrukken tegen als je goed kijkt.

IMG_3979IMG_3980

Maar naast pootafdrukken kom je ook spinnen tegen als je goed kijkt!

IMG_3985

Terwijl je over dit brede zandpad loopt heb je grote kans om ‘miauwende’ katten te horen. Je hoort niet echt katten miauwen maar het zijn buizerds hoog in de lucht.

IMG_3993IMG_3998

Als je goed luistert hoor je misschien wel de zwarte specht roepen!

Net voor een open stuk in het bos kwam ik de citroenvlinder tegen die zich lekker zat op te warmen in de zon.

IMG_4004

IMG_4010IMG_4011

Na het open stuk in het bos loop je door een merkbaar heuvelachtig gebied. Waarschijnlijk is daar de oorspronkelijke naam van het gebied op gebaseerd voordat het vol geplant werd met dennenbomen.

IMG_4015IMG_4016IMG_4019

Terwijl je door het bos loopt kom je sporadisch nog heidestruiken tegen. Waarschijnlijk waren deze volop te vinden voor de bebossing van het gebied.

IMG_4018

Terwijl je over een smal pad loopt passeer je bomen vol met schildmos, maar als je goed kijkt zie je ook zevenstippelig lieveheersbeestjes in de grove dennen zitten. Mocht je een vreemde (stinkende) geur waarnemen dan heb je grote kans dat je de berkensmalsnuit (soort wants) ruikt. Deze kleine wantsen komen massaal voor in bomen en struiken.

IMG_4020IMG_4023IMG_4034

Terwijl je verder door het bos loopt heb je grote kans om duizenden mieren te zien die zich nu volop opwarmen. Ze gaan in de zon zitten en eenmaal opgewarmd kruipen ze in het nest om de warmte af te geven. Zo warmen ze het nest op zonder veel energie er voor te hoeven gebruiken.

IMG_4035IMG_4038

In het zuidwesten van het gebied kom je een open terrein tegen. Je merkt meteen dat er in zo’n open gebied een hoop flora en fauna zit. Dat is ook de reden waarom er steeds vaker in bossen open gebieden worden gemaakt.

IMG_4041

Het blijft altijd erg tegenstrijdig om door een bos te lopen en dan een ingesloten akker tegen te komen waar bijvoorbeeld maïs heeft gestaan. Er worden extra voedingsstoffen aan de bodem toegevoegd terwijl juist in het bos de grond verarmd wordt.

IMG_4043

Na deze akker kom je allerlei planten tegen die over enkele weken in bloei zullen staan. Soorten zoals speenkruid, zuring, brandnetel en paardenbloem.

IMG_4044IMG_4045

IMG_4046IMG_4047

Het voordeel van een breed zandpad is dat je alle kans hebt om rond te kijken. Zo kom je hier volop wildwissels tegen. Wildwissels zijn paden die gebruikt worden door soorten zoals de vos en ree.

IMG_4048

Uiteindelijk loop je verder over een breed zandpad en in de verte zie je de weg liggen met de parkeerplaats.

IMG_4053IMG_4054

Het is een makkelijk te lopen boswandeling waarbij je alle tijd hebt om rond te kijken en zelfs begin maart kom je hier van alles tegen.