Een relatief onbekend gedeelte van het Leenderbos is het Laagveld. De meeste mensen starten een wandeling vanaf de parkeerplaats aan het Strijperpad in Leende, maar een erg rustig stuk van het Leenderbos is het Laagveld en de visvijvers.

Vanaf de parkeerplaats aan de Budelse Baan in Valkenswaard start de rode route die ruim 5 kilometer lang is.


Download GPX track - Leenderbos - rode route (Tongelreep route)

Je loopt vanaf de parkeerplaats over een breed zandpad en je zal merken dat er volop gewerkt wordt. De paden kunnen nogal modderig zijn. Gelukkig sla je vrij snel linksaf en je loopt nu in het begrazingsgebied.

IMG_4962IMG_4963

In de verte zie je de grote open vlakte van het Laagveld liggen.

IMG_4966IMG_4971

Kijk vooral naar de bloeiende planten zo aan de rand van het pad. Door de beschutte ligging en in de zon is het hier snel warm in tegenstelling tot de open vlakte. Op de bloeiende paardenbloemen kom je allerlei insecten tegen zoals grijze zandbijen maar ook zweefvliegen.

IMG_4969IMG_4977

Dat dit open gebied erg in trek is bij allerlei soorten vogels kun je merken aan het volop fluiten van de vogels. Je komt hier de fitis, tjiftjaf, boomleeuwerik, roodborsttapuit en boompieper tegen. En als er een hele grote vogel overkomt vliegen is het waarschijnlijk de blauwe reiger die op zoek gaat naar kikkers en padden.

IMG_5005

Terwijl je zo door het Laagveld loopt heb je grote kans om de terreinbeheerders tegen te komen. Het zijn Schotse hooglanders die het gebied openhouden.

IMG_5009

Van een afstand heb je helemaal niet door hoeveel water er eigenlijk in het Laagveld te vinden is, maar terwijl je door het Laagveld loopt heb je grote kans om de mooie weerspiegelingen van de wolken te zien!

IMG_5136

De route loopt nu verder aan de rand van de visvijvers en ook hier merk je meteen weer dat het lokaal een stuk warmer is. Het licht beschut en als de zon schijnt kom je hier volop insecten tegen. Kijk vooral goed op het pijpenstrootje (hoge gras).

IMG_5012

Insectensoorten zoals rouwvlieg en mestkever kom je hier tegen maar ook vogels zoals knobbelzwaan en heggenmus.

IMG_5013IMG_5032IMG_5037

Je steekt nu een slootje over en loopt over de oevers van de visvijvers terwijl je allerlei watervogels ziet zoals kuifeend, meerkoet en tafeleend.

IMG_5043IMG_5045IMG_5067

Loop gerust even wat langzamer langs de vijvers want je hebt grote kans om kikkers te zien zitten zoals deze groene kikker.

IMG_5072

Door de werkzaamheden bij de vijvers is het pad momenteel erg nat! Probeer niet via de dijk het water te omzeilen want je kan dan niet de route vervolgen.

IMG_5084IMG_5197

Als je eenmaal door het water bent gelopen kun je de route weer droog vervolgen. Je slaat rechtsaf het bos in en je steekt de Tongelreep over.

IMG_5194IMG_5195

Je komt nu uit bij de natuurvijver De Wetering, ook hier heb je veel kans om allerlei insecten te zien als de zon schijnt.

IMG_5199IMG_5200

Kijk vooral naar de bloeiende bloemen zoals pinksterbloemen en paardenbloemen! Je komt soorten tegen zoals oranjetipje en misschien de kleine vuurvlinder. Maar ook de koekoekshommel kom je hier tegen.

IMG_5174IMG_5177IMG_5182

Terwijl je over de oevers van de natuurvijver loopt zie je rechts het industrieterrein liggen. Aan de rand van het water kom je nu bloeiende pinksterbloemen tegen.

IMG_5207

De route slingert nu door een redelijk jong bos en vervolgens kom je bij allerlei beken uit.

IMG_5151IMG_5211

Je loopt tussen meters hoge hoge bomen door met allerlei grote zwammen.

IMG_5150

Op de bloeiende struiken zoals een prunus en zelfs op de grond kom je ook hier weer van alles tegen zoals de gevlekt roetneusje en gehakkelde aurelia.

IMG_5146IMG_5149

Je blijft een soort van kanaal volgen en tussen de bomen op de grond kom je allerlei planten tegen zoals speenkruid, dovenetel, brandnetel, zevenblad en look-zonder-look.

IMG_5143IMG_5144IMG_5216

Vervolgens sla je linksaf bij de Zeelberg en even later loop je links over een smal pad die uitkomt bij de parkeerplaats. Je passeert op de Zeelberg de Tongelreep.

IMG_5218IMG_5219

Ook al is het maar 5 kilometer er valt heel veel te zien onderweg! Daarbij is het in dit gedeelte van het Leenderbos erg rustig terwijl de parkeerplaats op het Strijperpad vol staat!

Het is even afzien bij de visvijvers waar het wandelpad vol water staat, maar verder is het op en top genieten van al het moois wat je onderweg tegenkomt.