In het voorjaar kun je op zoek gaan naar voorjaarsbloeiers zoals bosanemoon, speenkruid en sleutelbloemen. Maar je kan ook een bezoek brengen aan de Maasheggen.

De Maasheggen bestaat uit kleinschalige weilanden die afgebakend zijn met heggen van sleedoorn en meidoorn. In april staat de sleedoorn volop in bloei en in mei kun je genieten van de bloeiende meidoorn. En dan staan de kleinschalige weilanden ook nog vol met bloeiende paardenbloemen en pinksterbloemen. Kortom, de ideale combinatie voor een mooie wandeling!


Download GPX track – Maasheggen – blauwe route (Oeffelter Meent route)

Staatsbosbeheer heeft in de Oeffelter Meent een wandeling uitgezet van bijna 7 kilometer lang. De route start bij de parkeerplaats ter hoogte van Het Veerhuis in Oeffelt.

Het kan bij de start van de route druk zijn met fietsers, mensen bij Het Veerhuis, de camping maar zodra je linksaf de Kleinestraat inslaat is van al die drukte niks meer te merken!

IMG_0482

Dit soort wegen is kenmerkend voor de Maasheggen; links en rechts kom je heggen tegen van sleedoorn en meidoorn en vaak slingert de weg tussen het landschap door. Deze twee soorten kun je heel makkelijk uit elkaar houden; sleedoorn bloeit en vormt daarna de blaadjes, terwijl de meidoorn eerst blaadjes vormt en daarna pas gaat bloeien. Terwijl je over de Kleinestraat wandelt zie je in de verte (ongeveer 5 kilometer verderop) de brandtoren in het Reichswald (Duitsland) en valt ook op hoe hoog het Reichswald is in verhouding met de omgeving.

IMG_0504

Kijk ook goed rond en dan met name in de lucht want je hebt hier kans om allerlei vogels te spotten zoals de gekraagde roodstaart, ooievaar en grasmus.

IMG_0486-2IMG_0498IMG_0507-2Na ongeveer een kilometer sla je rechtsaf en loop je het gebied in en meteen kom je kleinschalige weilanden tegen vol met bloeiende paardenbloemen en pinksterbloemen.

IMG_0521IMG_0526

Neem gerust de tijd om te kijken of je insecten ziet vliegen op de vele duizenden bloemen. Je hebt namelijk kans om soorten tegen te komen zoals de gewone snuitvlieg, dagpauwoog, oranjetipje (mannetje is te herkennen aan de oranje vleugelpunten en bij het vrouwtje ontbreken ze), zestienstippelig lieveheersbeestje en goudpootzandbij.

IMG_0517IMG_0525IMG_0541
IMG_0548IMG_0571IMG_0592

Naast de bloeiende sleedoorn kom je ook fraaie oude bomen tegen. Nu ze nog niet in blad staan zijn de silhouetten erg duidelijk te zien.

IMG_0599

Terwijl je diverse draaihekjes passeert loop je van het ene weitje waarbij er op sommige plekken erg veel paardenbloemen staan en op andere plekken staan er honderden pinksterbloemen. Maar je hebt soms ook fraaie doorkijkjes!

IMG_0604IMG_0609IMG_0613

Je passeert de Oeffeltse Raam, een beek die ongeveer 17 kilometer verderop ontspringt bij de Overloonse Duinen en uitmondt in de Maas. Verderop tijdens de wandeling kom je bij het punt waar de Oeffeltse Raam uitmondt in de Maas.

De route loopt nu verder langs een nieuw stuk natuur. Waarschijnlijk was dit voorheen landbouwgrond en is het afgegraven. Vogels profiteren hier dankbaar van en je komt soorten tegen zoals grauwe gans en scholekster.

IMG_0629IMG_0632

Aan de rand van dit gebied kom je volop bloeiend hondsdraf tegen maar ook paarse dovenetel. Een wants die leeft van plantensap van de dovenetel is de dovenetelgraafwants die je mogelijk ook tegen kan komen op de dovenetel.

IMG_0646IMG_0659

De route slaat voor de Maas linksaf en je loopt verder oever de oever van de Maas. Waarbij je uitzicht hebt op de Maas en Milsbeek.

IMG_0660

Tussen de open plekjes in het gras heb je grote kans om kevers en spinnen te zien, zoals de wolfspin.

IMG_0694IMG_0813

Bij het bankje heb je weer uitzicht op het natte gebied en daarbij kun je mooi zien hoe een kievit haar nest verdedigt door als een soort van stuntpiloot op en neer te vliegen.

IMG_0747

Mocht je tientallen vogels zien opvliegen bij de Maas dan heb je grote kans dat het oeverzwaluwen zijn.

IMG_0768

Middels een bruggetje steek je de Oeffeltse Raam over en je slaat nu rechtsaf om de route te volgen. Je kijkt nu naar de monding van de Oeffeltse Raam in de Maas.

IMG_0804

Kijk ook regelmatig achterom want soms krijg je de indruk dat je door de heuvels loopt waarbij je bloemrijke weilanden passeert.

IMG_0807

Op veel plekken is goed zichtbaar dat de sleedoorn in bloei staat en de meidoorn binnenkort in bloei komt te staan.

IMG_0808

Ook langs de Maas staan enkele oude bomen die een erg fraai silhouet hebben.

IMG_0819

De route verlaat de Maas en je loopt weer richting de weitjes met de karakteristieke heggen van sleedoorn en meidoorn. Tussen de weitjes zijn vaak wat kale plekken in de grond te vinden, ideaal voor zandbijen zoals het roodgatje.

IMG_0827IMG_0828

Dat de bloeiende sleedoorn volop insecten aantrekt wordt soms duidelijk als je ziet hoeveel insecten er rondzwermen.

IMG_0864

De route slaat linksaf en je loopt over een breed zandpad verder. Je komt hier fraaie bomen tegen, maar ook weer bloeiende sleedoorn en op de grond bloeiend speenkruid.

IMG_0889IMG_0893

Terwijl je over het zandpad loopt heb je kans om de zwartkop te zien én te horen.

IMG_0890

Dat hier ‘s nachts volop leven is wordt snel duidelijk aan de vele wildwissels (paden gemaakt door dieren zoals vos, das en ree) tussen de diverse weitjes.

IMG_0900

Je loopt nu een begrazingsgebied in en het effect van de begrazing is duidelijk zichtbaar. Er groeien hier planten zoals muurpeper en voorjaarsganzerik.

IMG_0910IMG_0914

Een soort vlinder die houdt van dit soort gebieden is de kleine vuurvlinder en met wat geluk kom je die hier ook tegen.

IMG_0912

De ‘terreinbeheerders’ zijn aan het grazen of aan het herkauwen dus kijk niet vreemd of als je er een tussen de bomen en struiken ziet liggen.

IMG_0921IMG_0922

De route gaat nu verder over de Kleinestraat waarbij je uitkijkt over het begrazingsgebied en in de verte zie je het Reichswald boven de horizon uitsteken.

IMG_0926IMG_0927

De laatste kilometer van de wandeling loop je over de zelfde route als de heenweg. Je zal merken des te dichter je bij Het Veerhuis komt des te drukken het weer wordt qua wandelaars, fietsers en dagjesmensen.

IMG_0931

Het is een mooie wandeling met kleinschalige weitjes, bloeiende heggen, fraaie vergezichten, langs de Maas en er valt van alles te zien onderweg qua planten en dieren!