In de buurt van Ell liggen de natuurgebieden Heijkersbroek en Weerenbroek. Door beide gebieden stromen de Tungelroyse Beek en Vliet. De combinatie van broekbos en beken zorgen voor een mooie afwisselende wandelroute van bijna 5 kilometer lang.
Download GPX track - Heijkersbroek en Weerenbroek
Vanaf de parkeerplaats aan de Wetselderstraat in Ell loop je meteen door het gebied. Je ziet meteen aan de rechterzijde het Weerenbroek liggen. Veertien jaar geleden is hier geplagd (de bovenste én tevens de meest voedselrijke laag verwijderd) en zodoende komen er zeldzame planten voor zoals klokjesgentiaan en draadgentiaan. Jammer genoeg kun je die vanaf het pad niet bewonderen.
Terwijl je aan de rand van het gebied loopt kom je volop bloemen tegen op en langs de paden zoals paarse dovenetel en paardenbloem. Dat maakt het ideaal om insecten te zien vliegen zoals de akkerhommel en oranjetipje.
Het geplagde stuk is nu weer zichtbaar en in de verte zie je enkele waterplassen waarbij er allerlei vogels te zien zijn. Je komt hier soorten tegen zoals witte kwikstaart en blauwe reiger.
Kijk ook goed waar je loopt want de kans is groot dat je hier op de kale plekjes tussen het zand zandbijen ziet vliegen.
Het gebied wordt open gehouden door ezels, maar ook geiten en schapen. Vooral de ezels zitten verlegen om aandacht en zullen meteen naar je toe komen lopen.
Der route slaat rechtsaf en in de verte zie je de Vliet liggen, een beek die even verderop in de Tungelroyse Beek stroomt. Je komt hier van alles tegen zoals bijen die helemaal geel gekleurd zijn door het stuifmeel, vinken in de boom en het bont zandoogje.
Vanaf een bruggetje kijk je over de Tungelroyse Beek en je loopt weer verder parallel aan de beek.
Er staan hier duizenden paardenbloemen, dus kijk goed om je heen want je komt hier allerlei insecten tegen. Nog niet volwassen sprinkhanen, bijen, maar ook kortsprietelzenhaantje, elzenhaantje, koningin hoornaar en nog veel meer!
Aan de overzijde van de Vliet zie je de pinksterbloemen volop in bloei staan en tussen de bloemen en het gras zitten grauwe ganzen.
Dat het een broekbos is wordt op de plek waar de Vliet in de Tungelroyse Beek goed duidelijk. De bomen staan hier letterlijk in het water.
Je blijft nu de Tungelroyse Beek volgen en met wat geluk kom je hier libellen en juffers tegen. Momenteel vliegen vuurjuffers; te herkennen aan het rode lijf en zwarte poten.
De bramenstruiken zijn ideale plekken om insecten te bekijken. Het boomblauwtje gaat graag op de bladeren zitten om op te warmen in de zon.
De route verlaat de de Tungelroyse Beek en loopt verder door het bos richting de visvijver (die ontstaan is door zandafgraving). In het bos kom je op zonnige plekken de smaragdlangsprietmotten tegen. Deze nachtvlinders die overdag actief zijn, kun je makkelijk herkennen aan de superlange voelsprieten!
Bij de visvijver heb je kans om zandbijen te vliegen maar ook wespbijen die misbruik maken van de zandbijen. Ze leggen namelijk eitjes in het holletje van de zandbij en de larve van de wespbij zal de larve van de zandbij opeten.
Na de visvijver loop je weer verder door het bos en in de verte zie je de Tungelroyse Beek weer. Je blijft de beek weer volgen en slaat vervolgens rechtsaf om een zandpad aan de rand van het Heijkersbroek te volgen richting Ell. Dat hier ‘s nachts volop leven is wordt snel duidelijk. Overal waar je kijkt zie je wroetsporen van wilde zwijnen.
Dichtbij Ell is het aan de rand van het bos opvallend warm in de zon. Het ligt uit de wind, en is dus ideaal voor insecten om op te warmen en nectar te drinken van planten zoals look-zonder-look. De dagpauwoog gebruikt het kale zand om op te warmen.
Achteraf gezien kun je beter niet richting de Broekweg lopen en vervolgens rechtsaf maar rechtdoor gaan op de kruising. Ze hebben namelijk even verderop een groot gebied opengemaakt en geplagd. Daar is recent een plankenpad aangelegd zodat je door het nieuwe natte gebied kan lopen. Vast erg interessant om te zien!
Ik ben wel richting Broekweg en vervolgens rechtsaf gegaan. Je loopt hier aan de rand van het gebied langs een plantenkwekerij en het is jammer om hier metershoge woekerende bamboe te zien staan en het doet nogal rommelig aan dit pad.
De route loopt vervolgens verder langs een beek waar je weer van alles kunt zien vliegen zoals het landkaartje. Deze vlinder kent twee generaties per jaar en elke generatie heeft een eigen kleurenpatroon. Momenteel kom je de voorjaarsgeneratie tegen.
In de verte zie je het opengemaakt gebied liggen en het nieuwe plankenpad.
Ook al is het april, momenteel kom je de maartse vlieg tegen, ook wel rouwvlieg genaamd.
Je loopt vervolgens over een pad waar bomen gekapt zijn, waarschijnlijk populieren. Dit is gedaan om het gebied toekomstbestendig te maken, net zoals het openmaken van het gebied.
Je merkt tijdens de wandeling dat het gebied onderhevig is aan veranderingen. Was het eerst een echt broekbos, is het later omgevormd naar een productiebos met voornamelijk populieren en dennen wordt het nu weer meer teruggebracht in de oorspronkelijke staat van broekbos.
Vooral het pad langs de Vliet is op en top genieten door de bloeiende vogelkers en paardenbloemen en het groot aantal insecten dat je hier tegenkomt. Wil je het plankenpad zien, loop dan bij dit punt richting het westen.