In de buurt van Someren-Eind ligt een zogenaamd inundatiegebied oftewel een gebied dat gebruikt kan worden bij hoogwater. Door het gebied Starkriet (de naam Staakriet wordt ook wel eens gebruikt) stroomt de beek de Aa, Eeuwelse Loop en Staakrijt (zou daar de naam van het gebied vandaan komen?).
Wanneer het veel regent hebben veel gebieden in de buurt veel last van het water, maar Starkriet is zo ingericht dat het tijdelijk grote hoeveelheden water vast kan houden zodat de overlast beperkt wordt.
Vanaf de kruising Kwart voor Twaalf – Teunis Spekbaan kun je een wandeling van ongeveer 5 kilometer lang. Het is ook mogelijk om de route uit te breiden met de visvijver (de Witte Bergen) en de route wordt dan ongeveer 8 kilometer lang.
Download GPX track - Inundatiegebied Starkriet, Aa en visvijver Witte Bergen
Download GPX track - Inundatiegebied Starkriet en Aa
Je loopt vanaf de kruising over een smal pad aan de rand van het gebied. In de verte kun je schepen zien varen over de Zuid-Willemsvaart en tussen de struiken en bomen door kun je zien hoe nat het gebied is, een echt broekbos.
De route slaat vervolgens rechtsaf en ook al heten ze maartse vliegen, maar nu begin mei vliegen ze volop. Op de planten en struiken zie je ze zitten en als je pech hebt vliegen ze ook volop recht voor je gezicht.
Het ruikt hier momenteel erg zoet vanwege de bloeiende vogelkers maar op de paden kom je ook paardenbloemen, ereprijs en hondsdraf tegen.
Als je goed kijkt kun je op de paardenbloem nog niet volwassen exemplaren aantreffen van sprinkhanen! Tussen de bomen en struiken door kun je de Aa zien stromen en wordt duidelijk dat het hier bij de overgang van de Aa erg nat is en er broekbos en moeras te vinden is.
Bij de stuw steek je de Aa over en je ziet hier de ook de Eeuwelse Loop. De Eeuwelse Loop ontspringt in de Groote Peel en mondt uit in de Aa.
Het verval bij de stuw is momenteel meer dan 2 meter, erg veel voor een beek die al door een relatief laaggelegen gebied stroomt. Op stuw zelf kom je opvallende korstmossen tegen zoals het oranje dooiermos.
Mocht het flink geregend hebben dan kun je het beste rechtdoor lopen en de ‘droge’ route volgen, anders sla je rechtsaf om het ‘laarzenpad’ te volgen.
Vanaf een bankje heb je fraai uitzicht over de Aa en kun je genieten van de rust! De route verlaat de Aa en je loopt verder door het redelijk nat gebied om vervolgens bij de Staakrijt rechtsaf te slaan.
Wanneer de zon schijnt is het hier lokaal vrij warm door de ligging van dit pad. Je komt hier allerlei insecten tegen zoals (parende) rouwvliegen, bont zandoogje maar ook teken (geen insect maar geleedpotige)!
Naast kleine insecten kom je hier momenteel ook oranjetipjes tegen. De mannetjes zijn makkelijk te herkennen aan de oranje vleugelpunten en ze vliegen onrustig op en neer op zoek naar vrouwtjes om te paren.
Wil je ook nog langs de visvijver lopen sla hier dan rechtsaf en blijf het zandpad volgen tot aan de Broekstraat. Op de Broekstraat sla je vervolgens rechtsaf en blijf het zandpad volgen tot aan de T-splitsing.
Ook op zandpaden valt van alles te zien zoals winterpostelein die nu massaal in bloei staat, basterdzandloopkever en heel veel mieren kom je hier tegen.
Op de T-splitsing sla je linksaf en even later sla je rechtsaf. Je blijft dit smalle pad volgen tot aan de visvijver. Kijk goed rond want misschien zie je mooi gekleurde tijgerlangpootmug.
Je blijft nu het pad langs de visvijver volgen en de kans is groot dat er volop vissers te zien zijn maar ook allerlei watervogels zoals grauwe gans en nijlgans, allebei met jongen.
Je verlaat de visvijver en via een smal pad loop je door het bod richting de Broekstraat. Mocht je een droog wit poepje tegenkomen probeer het het gerust plat te drukken met een takje. Als je goed kijkt zul je allemaal schildjes van mieren zien zitten. Het poepje is van de groene specht die voornamelijk mieren eet.
De Broekstraat is een erg rustige straat en vrij snel sla je weer rechtsaf om het zandpad richting de Staakrijt te volgen.
Zodra de zon even tevoorschijn komt zie je van alles vliegen zoals de smaragdlangsprietmot en dagpauwoog.
Bij de Staakrijt sla je linksaf en ga gerust op je knieën zitten en kijk eens wat je allemaal ziet tussen het gras. Muggen, allerlei soorten vliegen, groen zuringhaantje, kegelbijvliegen, oranjetipje, gewone bandspanner, kleine rouwvlieg, langpootmug, citroenvlinder en nog veel meer!
In de verte zie je hoogspanningsmasten staan en waarschijnlijk kun je ze ook horen! Je steekt de weg over en blijft het pad volgen. Rechts zie je de Aa en links loopt de Staakrijt.
Het fluitenkruid komt op steeds meer plekken in bloei en mocht het al in bloei staan dan zitten er allerlei insecten op. Ideaal dus om bij stil te gaan staan en te zien wat er zoal op gaat zitten.
Bij een stuw steek je de Aa over en je loopt weer terug naar Gezandebaan. Je steekt vervolgens de weg over en je blijft de Aa volgen.
Momenteel staat er een plant opvallend geel in bloei, de kans is groot dat het raapzaad is.
De route slaat hier linksaf en kijk gerust even aan de rand van het water want de kans is groot dat je hier kikkers ziet zoals de groene kikker.
Bij de brug sla je rechtsaf en je volgt nu het fietspad richting de kruising Kwart voor twaalf – Teunis Spekbaan.
Ook al was het maar af en toe een waterig zonnetje en 15 graden, je komt toch van alles tegen qua vogels en insecten! Het blijft altijd verrassend hoeveel beestjes je kan zien bij een beek wanneer je even tijd neemt om te kijken! Deze route is zeker een aanrader in het voorjaar en zomer. Al is het gevaar dat wanneer de oevers later in het jaar gemaaid zijn het een vrij saaie wandeling wordt.