In de buurt van Someren-Eind ligt een zogenaamd inundatiegebied oftewel een gebied dat gebruikt kan worden bij hoogwater. Door het gebied Starkriet (de naam Staakriet wordt ook wel eens gebruikt) stroomt de beek de Aa, Eeuwelse Loop en Staakrijt (zou daar de naam van het gebied vandaan komen?).

Wanneer het veel regent hebben veel gebieden in de buurt veel last van het water, maar Starkriet is zo ingericht dat het tijdelijk grote hoeveelheden water vast kan houden zodat de overlast beperkt wordt.

Vanaf de kruising Kwart voor Twaalf – Teunis Spekbaan kun je een wandeling van ongeveer 5 kilometer lang. Het is ook mogelijk om de route uit te breiden met de visvijver (de Witte Bergen) en de route wordt dan ongeveer 8 kilometer lang.


Download GPX track - Inundatiegebied Starkriet, Aa en visvijver Witte Bergen
Download GPX track - Inundatiegebied Starkriet en Aa

Je loopt vanaf de kruising over een smal pad aan de rand van het gebied. In de verte kun je schepen zien varen over de Zuid-Willemsvaart en tussen de struiken en bomen door kun je zien hoe nat het gebied is, een echt broekbos.

IMG_1437

De route slaat vervolgens rechtsaf en ook al heten ze maartse vliegen, maar nu begin mei vliegen ze volop. Op de planten en struiken zie je ze zitten en als je pech hebt vliegen ze ook volop recht voor je gezicht.

IMG_1442IMG_1445

Het ruikt hier momenteel erg zoet vanwege de bloeiende vogelkers maar op de paden kom je ook paardenbloemen, ereprijs en hondsdraf tegen.

IMG_1447IMG_1448IMG_1451IMG_1455

Als je goed kijkt kun je op de paardenbloem nog niet volwassen exemplaren aantreffen van sprinkhanen! Tussen de bomen en struiken door kun je de Aa zien stromen en wordt duidelijk dat het hier bij de overgang van de Aa erg nat is en er broekbos en moeras te vinden is.

IMG_1454

Bij de stuw steek je de Aa over en je ziet hier de ook de Eeuwelse Loop. De Eeuwelse Loop ontspringt in de Groote Peel en mondt uit in de Aa.

IMG_1462IMG_1465

Het verval bij de stuw is momenteel meer dan 2 meter, erg veel voor een beek die al door een relatief laaggelegen gebied stroomt. Op stuw zelf kom je opvallende korstmossen tegen zoals het oranje dooiermos.

IMG_1466

Mocht het flink geregend hebben dan kun je het beste rechtdoor lopen en de ‘droge’ route volgen, anders sla je rechtsaf om het ‘laarzenpad’ te volgen.

IMG_1470IMG_1471

Vanaf een bankje heb je fraai uitzicht over de Aa en kun je genieten van de rust! De route verlaat de Aa en je loopt verder door het redelijk nat gebied om vervolgens bij de Staakrijt rechtsaf te slaan.

IMG_1473IMG_1474

Wanneer de zon schijnt is het hier lokaal vrij warm door de ligging van dit pad. Je komt hier allerlei insecten tegen zoals (parende) rouwvliegen, bont zandoogje maar ook teken (geen insect maar geleedpotige)!

IMG_1505IMG_1475IMG_1487

Naast kleine insecten kom je hier momenteel ook oranjetipjes tegen. De mannetjes zijn makkelijk te herkennen aan de oranje vleugelpunten en ze vliegen onrustig op en neer op zoek naar vrouwtjes om te paren.

IMG_1533IMG_1550

Wil je ook nog langs de visvijver lopen sla hier dan rechtsaf en blijf het zandpad volgen tot aan de Broekstraat. Op de Broekstraat sla je vervolgens rechtsaf en blijf het zandpad volgen tot aan de T-splitsing.

IMG_1553IMG_1554

Ook op zandpaden valt van alles te zien zoals winterpostelein die nu massaal in bloei staat, basterdzandloopkever en heel veel mieren kom je hier tegen.

IMG_1555IMG_1564IMG_1568

Op de T-splitsing sla je linksaf en even later sla je rechtsaf. Je blijft dit smalle pad volgen tot aan de visvijver. Kijk goed rond want misschien zie je mooi gekleurde tijgerlangpootmug.

IMG_1595IMG_1597

Je blijft nu het pad langs de visvijver volgen en de kans is groot dat er volop vissers te zien zijn maar ook allerlei watervogels zoals grauwe gans en nijlgans, allebei met jongen.

IMG_1602IMG_1608IMG_1610

Je verlaat de visvijver en via een smal pad loop je door het bod richting de Broekstraat. Mocht je een droog wit poepje tegenkomen probeer het het gerust plat te drukken met een takje. Als je goed kijkt zul je allemaal schildjes van mieren zien zitten. Het poepje is van de groene specht die voornamelijk mieren eet.

IMG_1612IMG_1613

De Broekstraat is een erg rustige straat en vrij snel sla je weer rechtsaf om het zandpad richting de Staakrijt te volgen.

IMG_1277IMG_1284

Zodra de zon even tevoorschijn komt zie je van alles vliegen zoals de smaragdlangsprietmot en dagpauwoog.

IMG_1296IMG_1280

Bij de Staakrijt sla je linksaf en ga gerust op je knieën zitten en kijk eens wat je allemaal ziet tussen het gras. Muggen, allerlei soorten vliegen, groen zuringhaantje, kegelbijvliegen, oranjetipje, gewone bandspanner, kleine rouwvlieg, langpootmug, citroenvlinder en nog veel meer!

IMG_1307IMG_1330IMG_1341

IMG_1354IMG_1362IMG_1366

IMG_1372

In de verte zie je hoogspanningsmasten staan en waarschijnlijk kun je ze ook horen! Je steekt de weg over en blijft het pad volgen. Rechts zie je de Aa en links loopt de Staakrijt.

IMG_1377IMG_1396IMG_1398

Het fluitenkruid komt op steeds meer plekken in bloei en mocht het al in bloei staan dan zitten er allerlei insecten op. Ideaal dus om bij stil te gaan staan en te zien wat er zoal op gaat zitten.

IMG_1408

Bij een stuw steek je de Aa over en je loopt weer terug naar Gezandebaan. Je steekt vervolgens de weg over en je blijft de Aa volgen.

IMG_1414IMG_1423

Momenteel staat er een plant opvallend geel in bloei, de kans is groot dat het raapzaad is.

IMG_1415

De route slaat hier linksaf en kijk gerust even aan de rand van het water want de kans is groot dat je hier kikkers ziet zoals de groene kikker.

IMG_1424

Bij de brug sla je rechtsaf en je volgt nu het fietspad richting de kruising Kwart voor twaalf – Teunis Spekbaan.

IMG_1433IMG_1434

Ook al was het maar af en toe een waterig zonnetje en 15 graden, je komt toch van alles tegen qua vogels en insecten! Het blijft altijd verrassend hoeveel beestjes je kan zien bij een beek wanneer je even tijd neemt om te kijken! Deze route is zeker een aanrader in het voorjaar en zomer. Al is het gevaar dat wanneer de oevers later in het jaar gemaaid zijn het een vrij saaie wandeling wordt.