Tussen de dorpen Vessem en Hoogeloon stroomt de Kleine Beerze. De combinatie van deze beek met een bos in de buurt van Vessem en het Koebosch in Hoogeloon kom je tot een gevarieerde wandeling van ruim 6 kilometer lang!


Download GPX track - Dal van de Kleine Beerze en Koebosch

Vanaf de De Korstbroeken in Vessem kun je de route starten waarbij je de Kleine Beerze volgt tot het bos in Vessem. Vervolgens volg je de Kleine Beerze tot aan het Koebosch en vervolgens volg je de Kleine Beerze weer naar het eindpunt.

Na het passeren van het eerste poortje loop je langs de Kleine Aa met volop bloeiend fluitenkruid en boterbloemen. Je komt hier al allerlei insecten tegen zoals een bij, parende zuringrandwantsen, grote dansvlieg en nog veel meer!

IMG_3174IMG_3178IMG_3180

Je kijkt nu uit over een soort van waterplas vol met bloeiende planten zoals waterranonkel en waterviolier.

IMG_3196

Je blijft nu de Kleine Beerze volgen voor ongeveer 500 meter. Waarbij je links van het pad de Kleine Beerze ziet stromen en rechts bloeiend fluitenkruid ziet staan. Vooral op het fluitenkruid kom je nu allerlei insecten tegen zoals schorsvlieg, zevenstippelig lieveheersbeestje, strontvlieg en langpootmug.

IMG_3205IMG_3218IMG_3219IMG_3228

Aan de rand van het water kom je nu bloeiende pinksterbloemen tegen maar ook ‘spuug’ van het spuugbeestje (schuimcicade).

IMG_3202IMG_3230

Op sommige plaatsen is het blijkbaar net iets warmer en je komt hier dan juffers tegen zoals de vuurjuffer en azuurwaterjuffer. Maar ook vlinders zoals gerande spanner.

IMG_3234IMG_3235

Je steekt nu de Kleine Beerze over en je volgt nu de beek richting de weg. Het water is erg bruin en op sommige plekken zie je een laagje dat lijkt op olie. De bruine kleur is een indicatie van ijzer en het zogenaamde laagje olie dat er bacteriën zitten die profiteren van het ijzer in het water.

IMG_3245

De Koebosakkers blijf je tot aan de kruising volgen en in de verte zie je de Sint-Pancratiuskerk en de Sint-Pancratiustoren, je steekt de Vessemseweg over en slaat rechtsaf en vervolgens linksaf het bos in.

IMG_3252

In het bos zijn er heel wat minder bloemen te vinden, maar als je goed kijkt kom je toch allerlei mooie dingen tegen zoals een smaragdlangsprietmot en bij het ven midden in het bos kom je misschien wel libellen tegen zoals de viervlek die hoog in de boom zat op zoek naar wat zon.

IMG_3263IMG_3266IMG_3291

Zodra je het ven verlaat kom je enkele heidestruiken tegen. Ruim 70 jaar geleden was dit nog een groot heidegebied.

IMG_3292

Niet alleen langs de Kleine Beerze kom je fraaie insecten tegen maar ook in dit bos! Zo kwam ik de berkensigarenmaker tegen, een insect die berkenbladeren oprolt (als een sigaar) en daar de eitjes inlegt.

IMG_3311

Na dit kleine rondje door het bos loop je verder over het fietspad en aan de linkerkant van het fietspad is genoeg te zien zoals een gele trilzwam, gallen van de aardappelgalwesp en als je goed kijkt kun je zelfs wespen zie die weer parasiteren op de gallen van de aardappelgalwesp.

IMG_3322IMG_3323IMG_3325-2_LI

Na een bocht steek je de Hoogeloonseweg over en loopt via een poortje verder langs de Kleine Beerze.

IMG_3343

Op wat luwe warme plekken kom je weer van alles tegen zoals de azuurwaterjuffer, makkelijk te herkennen aan de U-vorm op het achterlijf. Maar ook onvolwassen exemplaren van de grote groene sabelsprinkhaan.

IMG_3331IMG_3338

Terwijl de Kleine Beerze door het landschap slingert hoor je misschien hoog boven je een ‘gemiauw’ van de buizerd.

IMG_3377

Kijk ook even aan de rand van de beek op de bladeren van de lis. Mogelijk kom je hier een net uitgeslopen juffer of libel tegen. Mocht je niet zoveel geluk hebben dan heb je wel grote kans om de larvehuidjes te vinden van bijvoorbeeld een juffer.

IMG_3395

Je passeert nu een bruggetje, op de heenweg ben je hier de Kleine Beerze overgestoken, en je loopt weer hetzelfde pad als de heenweg.

IMG_3404

Het is altijd fijn om tweemaal hetzelfde stuk te lopen zo heb je kans om extra goed rond te kijken waar je de heenweg misschien overheen gekeken hebt.

Zo heb je hier ook weer de kans om op het bloeiende fluitenkruid te kijken. Soorten zoals knollenbladwesp en strontvlieg (die een andere dode vlieg vast heeft) en dagpauwoog kom je hier tegen.

IMG_3410IMG_3435IMG_3442

Op de luwe warme plekken kom je veel insecten tegen zoals wespbij, bradnetelmot en de narcisvlieg.

IMG_3460IMG_3468IMG_3492

Op de plek bij een soort ven kom je allerlei vlinders tegen zoals het klein geaderd witje en het hooibeestje.

IMG_3401IMG_3510

Geniet ook zeker even vanaf het metalen rooster over het ven/overstroomgebied.

IMG_3520

Je loopt nu rechtdoor en blijft de Kleine Beerze volgen. Even later steek je de Kleine Beerze over en na een dikke weidepaal sla je rechtsaf richting het Koebosch (op de kaart wordt het ook Hoogeloons Bos genoemd). Je ziet hier ook een toren staan om over het gebied te kunnen kijken.

IMG_3537

Zodra je in het bos loopt vervolg je de route over een plankenpad waarbij je de Kabouterberg passeert. In het bos komen de adelaarsvarens nu erg mooi opzetten. Als een film die vertraagd afgespeeld wordt lijken ze zich uit te vouwen.

IMG_3538IMG_3539

Je steekt de Hoogcasterseweg over en vervolg de route door het bos. Aan de rand van het bos kwam ik een grote fopwesp tegen. De naam is niet zo vreemd, want het is een grote zweefvlieg die de tekening heeft van een wesp.

IMG_3540IMG_3548

Langs het wandelpad staat erg veel ijle zegge, de grote hoeveelheid graspollen vallen erg op.

IMG_3557IMG_3558

Bij een smalle beek met amper water sla je linksaf om aan de rand van het bos verder te lopen. Op de oever van de beek groeit dubbelloof en op een van de grassprietjes zat een irisbladwesp.

IMG_3563IMG_3578

Naast deze mooie bladwesp kwam ik ook de roodtipbasterdweekschild tegen. Een vrij algemene keversoort.

IMG_3588

Verlaat het Koebosch en steekt de Hoogcasterseweg weer om de Kleine Beerze te volgen.

IMG_3593

Je steekt het bruggetje weer over en loopt verder richting het eindpunt van de wandeling.

IMG_3596

Kijk ook zeker weer even op het bloeiende fluitenkruid. Zo kwam ik een mannetje graafwesp met de naam Argogorytes mystaceus tegen.

IMG_3620

Nu in het voorjaar is het een erg mooie wandelroute. In de winter zal deze route erg nat en een stuk minder interessant zijn. Kortom; een aanrader voor het voorjaar, zomer en najaar!