In de buurt van Den Haag zijn nog plekken te vinden waar het erg rustig is! Zo kun je starten bij Landgoed Ockenburgh waar je erg fraaie maar vooral ook oude bomen tegen kan komen. Via het landgoed loop je naar Solleveld, waar je nog volop heide kan vinden om vervolgens via Ockenburgh weer naar het eindpunt te lopen. Een mooie wandeling van ruim 6 kilometer lang.
//Opgelet: Om in Solleveld te mogen wandelen dien je vooraf een dagkaart te kopen! Je kan een dagkaart online kopen via: https://tickets.dunea.nl/nl/solleveld/tickets
Download GPX track - Landgoed Ockenburgh en Solleveld
Vanaf de parkeerplaats aan de Monsterseweg in Den Haag start de wandeling. Je loopt vanaf de parkeerplaats door het Landgoed en momenteel zie je heel veel bladerloze stengels met vruchten. Het zijn de resten van de boshyacinten die hier in het voorjaar volop in bloei staan! Je ziet nu dus alleen de vruchten met daarin de zaden.
Naast de restanten van de boshyacinten kom je ook volop salomonszegel tegen.
Opvallend genoeg kom hier ook bosmierennesten tegen. De ‘standaard’ koepelnesten maar soms ook in een dode boom.
Na ongeveer een kilometer door Landgoed Ockenburgh gewandeld te hebben kom je bij de ingang van Solleveld.
Wat meteen opvalt is dat het op het landgoed door de vele bomen erg aangenaam is qua temperatuur en Solleveld redelijk open is en dus een stuk warmer is.
Kijk goed rond en dan ook waar je loopt want je hebt op Solleveld kans om een zandhagedis te zien.
Terwijl je goed om je heen kijkt kun je in de heidestruiken ook van alles zien zoals een sprinkhaan die zojuist verveld is.
Het vervellingshuidje hing een stuk verderop in de struikheide.
Je loopt nu langs een raster en aan de andere zijde mooie kale bermen ideaal voor allerlei soorten insecten zoals de harkwesp (als je het vrouwtje bezig ziet met het maken van een holletje dan is de naam meteen duidelijk) en blauwvleugelsprinkhaan (wanneer deze sprinkhaan opvliegt zijn de blauwe vleugels goed zichtbaar).
Naast jacobskruiskruid, bezemkruiskruid en sint-janskruid kom je hier ook akkerwinde tegen. De bloemen lijken wat op onkruid maar het is een inheemse plant die je op Solleveld regelmatig kan tegenkomen.
Terwijl de route door het gebied loopt, verkeerd lopen kan niet aangezien er maar één route is die aangegeven staat, kom je de eerste bloeiende struikheide tegen en een aalscholverkolonie. De kolonie kun je goed horen én ruiken! Momenteel zie je nog jonge aalscholvers op het nest zitten die volop om voedsel bedelen zodra vader of moeder aalscholver geland is.
Dat de maand juli begonnen is maakt dit schildje van een dode julikever duidelijk. Een soort kever die je in Nederland alleen in de duinen kan aantreffen.
Voor je een stukje door het bos loopt kom je nog volop bloeiende echt walstro tegen maar ook uitgebloeide brem waarop je de onvolwassen exemplaren van de bremschildwants kan vinden.
Het bos moet vroeger veel meer open zijn geweest aangezien de bomen erg grillig gegroeid zijn. De wind en zand hebben veel invloed gehad op de bomen.
Tijdens de wandeling kom je ook allerlei vlinders tegen zoals het bruin zandoogje, bont zandoogje, oranje zandoogje maar ook het icarusblauwtje.
Halverwege de route kom je een bankje tegen. Een ideale plek om even te genieten van de rust en de vele bloemen die tegenover het bankje staan.
Jammer genoeg is niet het gehele gebied open in verband met het broedseizoen. Vanaf 1 september tot 1 maart kun je wel over bepaalde paden lopen die nu afgesloten zijn.
Bij een meertje kun je even een blik werpen om te zien wat er zoals vliegt qua libellen.
Je komt hier allerlei soorten tegen zoals de vroege glazenmaker, azuurwaterjuffers, variabele waterjuffer en roodoogjuffers.
In de verte zie je nu de duinen liggen met daarachter de zee. Het is een open gebied waar je goed kunt zien wat het effect van de zeewind op een dennenboom is!
Je loopt nu aan de rand van het water waar je in de verte de aalscholvers ziet zitten. Het is hier ook overduidelijk te ruiken dat je in de buurt van de aalscholverkolonie komt.
Je hebt hier ook kans om het duinviooltje te zien staan. Een soort viooltje die je alleen langs de kust kan aantreffen.
Na een bruggetje kom je bij een vogelkijkhut met uitzicht op het water van de aalscholverkolonie. Zodoende waren er volop aalscholvers te zien maar ook grauwe ganzen en een fuut.
Je komt vervolgens weer op de T-splitsing waar je op de heenweg linksaf bent geslagen. Je slaat nu linksaf om weer richting de uitgang van Solleveld te lopen.
Door een naburige camping zal het vooral ‘s middags druk zijn in Solleveld. Van mensen die op het laatste moment besluiten om een wandeling te maken.
Na de toegangspoort van Solleveld loop je weer verder door Landgoed Ockenburgh. Het is meteen een stuk koeler door de vele bomen op het landgoed.
Je ziet nu Villa Ockenburgh liggen waar je een drankje kan drinken. De route loopt verder langs sloten die volop groen zien van de kroos.
Na ruim 6 kilometer gewandeld te hebben kom je weer bij de parkeerplaats uit. Een mooie afwisselende route met stilte die je in de Randstad niet zou verwachten!
Als het broedseizoen voorbij is zal ik zeker ook de lange route door Solleveld lopen, benieuwd wat er dan allemaal te zien is!