Na deze route een keer in het vroege voorjaar gelopen te hebben was het nu tijd om de route in de zomer te lopen. Je zou verwachten dat het kurkdroog is maar zelfs nu is het aan te raden om laarzen aan te trekken!
Vanaf de zandweg aan de Maasbreeseweg in Sevenum start deze 4 kilometer lange wandeling.
Download GPX track - Elsbeemden (zomer variant)
Je loopt over een smal pad parallel aan de Maasbreeseweg richting de Molenbeek. Terwijl je over dit smalle pad loopt kom je van alles tegen zoals gallen van de eikenstuitergalwesp maar misschien ook wel een heel bijzondere vorm houtpantserjuffer. Het lijkt erop dat de houtpantserjuffer met z’n achterlijf ergens tussen is komen te zitten.
Je komt nu bij de brug uit en steekt hier de Groote Molenbeek over. Je slaat vervolgens linksaf en meteen daarop houd je links aan van de beek. Je volgt nu de zogenaamde hoogwatergeul.
Waar ik in het voorjaar nog de Groote Molenbeek kon volgen is daar door alle begroeiing geen wandelpad meer te bekennen.
Op de oever van deze hoogwatergeul staan allerlei bloemen zoals moerasspirea en kattenstaart. Je hoort en ziet van alles vliegen zoals wespen, (zuidelijk) spitskopjes en grote groene sabelsprinkhanen. De grote groene sabelsprinkhaan is echt een grote sprinkhaan!
Hoor je soort van getik dan is dat het geluid dat de moerassprinkhaan maakt. Het mannetje moerassprinkhaan beweegt z’n achterpoot en maakt op die manier het tikkende geluid.
Kijk ook af en toe omhoog want je hebt grote kans om hier een grote bonte specht aan het werk te zien én te horen.
Je ziet nu links de Groote Molenbeek op een vochtig grasland wat vrij recent gemaaid is. Door het maaien van dit soort graslanden blijven ze vrij schraal qua voedingsstoffen. Juist door het gebrek aan voedingsstoffen krijgen zeldzame planten een kans om te groeien.
Langs de beek is goed te zien wat de invloed van (te) veel voedingsstoffen is; er groeit volop riet, brandnetels en allerlei andere soorten grassen.
Je steekt nu de hoogwatergeul over en loopt aan de rechterzijde van de Groote Molenbeek verder. Hier is nog een mooi staaltje vakmanschap van de bever te zien.
Vanaf nu is het raadzaam om laarzen aan te hebben want het is nu erg nat! Zelfs op het wandelpad kom je nu plassen tegen met daarin amfibieën zoals een kikker.
Het is soms even goed zoeken waar je het beste kan lopen want het pad is goed verscholen tussen de begroeiing.
Tussen het ontwijken van plassen kijk dan ook goed rond want op het koninginnekruid/leverkruid kom je allerlei insecten tegen. Daarnaast kom je ook allerlei libellen tegen zoals de bruine glazenmaker en heidelibellen.
Onderweg kom je nog meer sporen tegen van de bever; geknaagde bomen en een plek waar de bever in- en uit het water kruipt.
Bij het bruggetje kun je even links afslaan om te genieten van het uitziet vanaf het bankje. Je kijkt hier mooi over de beek uit.
Na het bankje loop je weer verder langs de beek en blijf vooral goed rondkijken. Op de vele brandnetels heb je kans om de rupsen van de dagpauwoog te zien maar blijf ook op het koninginnekruid/leverkruid kijken naar vlinders en andere insecten.
De hoeveelheid insecten op de bloeiende bloemen maakt goed duidelijk hoe noodzakelijk ze zijn voor insecten! Blinde bijen, steenhommel en nog veel meer soorten zijn er op te vinden. Maar ook op grassen kom je van alles tegen zoals een sikkelsprinkhaan en viervlekwielwebspin.
Dichtbij de Goenjeweg is het altijd even versnellen om zo kort mogelijk te hoeven ‘genieten’ van de varkensstal qua geur.
Je slaat op de verharde weg linksaf en vervolgens sla je linksaf richting de zandweg.
Het zandpad lijkt een saai stuk maar er groeien orchideeën (brede wespenorchis) en op het bloeiende boerenwormkruid kom je de brandnetelmot tegen.
Jammer genoeg lag er ook een dode mol op het zandpad.
Het zandpad loopt naar rechts maar je loopt nu rechtdoor richting de slagboom. Je blijft nu dit pad volgen tot aan de T-splitsing.
Juist deze halfschaduw plekjes zijn ideaal voor allerlei insecten. Ze kunnen hier opwarmen maar ook wegkruipen als het te warm wordt. Daarnaast hebben ze volop plekken om zich te verstoppen.
Je komt hier bloeiende engelwortel tegen, een echte insectenmagneet. Blijf gerust even staan kijken bij de fraaie bloemen en je ziet allerlei insecten vliegen zoals een gitje, bladwesp en gevlekte smalboktor.
Je zou niet zeggen dat links en rechts van het pad het een soort van broekbos is. Doordat het er nu kurkdroog is hoef je niets te vrezen van muggen want die zijn er vrijwel geen!
Net voor de T-splitsing kwam ik de coloradokever tegen een soort die je liever niet op de akker met aardappelen wil zien zitten.
Op de T-splitsing sla je rechtsaf en je loopt nu tussen het riet, brandnetels, guldenroede en koninginnekruid/leverkruid. Kijk dus vooral goed rond en grote kans dat je hier de havik hoort en misschien ook wel de jonge buizerd die zich goed laat horen.
Bij de T-splitsing sla je linksaf en ook hier heb je kans om te pauzeren op het bankje. De route loopt nu over een zandpad en in de verte zie je de snelweg A67.
In de berm staat erg veel boerenwormkruid en ook dat trekt weer allerlei insecten aan zoals wormkruidbij, Anthocomus rufus (bloemweekschild) en weegbreemot.
Je slaat vervolgens linksaf en je komt nu bij het eindpunt van deze route. Ook hier kun je weer even pauzeren op het bankje.
Het leek door de vele brandnetels een vrij saaie wandeling te worden, maar uiteindelijk kom je toch van alles tegen! Daarnaast ook erg verrassend dat ondanks de droogte nog steeds nodig is om laarzen te dragen tijdens het lopen van deze route.
Jammer genoeg viel het wat tegen qua dagvlinders maar des te meer andere insecten waren er te zien en ook fijn om de jonge buizerd volop te horen roepen!