Het klinkt ongelofelijk maar binnen 5 jaar zou het eens heel goed mogelijk zijn dat er eindelijk een oplossing is om geen ziekte van Lyme meer te krijgen. En vooral voor mensen die veel in de natuur te vinden zijn is dat goed nieuws!

Enige tijd geleden kwam er op internet een bericht voorbij waarin mensen werden opgeroepen om zich als vrijwilliger aan te melden voor een zogenaamde fase III studie van een vaccin tegen de ziekte van Lyme. Vanuit mijn dagelijks werk bij Staatsbosbeheer heb ik een grote kans op tekenbeten en dus ook op besmetting met de Borrelia burgdorferi bacterie.

Na een telefonische intake werd ik uitgenodigd om deel te nemen aan de studie net als 99 andere personen in Nederland. Wereldwijd doen maar liefst 18.000 personen mee aan deze studie die ook wel bekend staat onder de naam VLA15.

image

Vanochtend tijdens het eerste consult een kort lichamelijk onderzoek gehad zoals bloeddruk en hartslag meten, luisteren naar longen en hart en ook voelen naar de grootte van mijn lever.

Dit was allemaal in orde en na de benodigde papieren getekend te hebben werden er 4 buisjes bloed afgenomen. Vervolgens werd er door de computer geloot welk vaccin ik zou krijgen.

Aangezien het een fase III studie is moet het middel, dat bestudeerd wordt, vergeleken worden met een gelijkwaardig medicijn en mocht dat er niet zijn dan wordt er een placebo ingezet. Aangezien er geen medicijn tegen de ziekte van Lyme is wordt er bij deze studie een placebo ingezet in de vorm van een zoutoplossing. Dus 50% kans dat je het daadwerkelijke vaccin krijgt.

Nadat de computer had geloot ging een medewerker met het recept naar de ziekenhuisapotheek en heeft vervolgens de injectie gezet. Alleen deze medewerker is op de hoogte van of het daadwerkelijk het vaccin is. Je moet dan ook tijdens het injecteren wegkijken zodat je niet kan zien of je het daadwerkelijke vaccin hebt gekregen. Na 30 minuten wachten mag je vervolgens weer naar huis.

Tot nu toe heb ik alleen een gevoelige bovenarm waar de injectie is gezet, dus het vaccin/placebo heeft nog geen andere bijwerkingen laten zien.

Deze studie bestaat uit maar liefst 3 injecties van het vaccin/placebo zodat je voor komend tekenseizoen beschermd bent en een jaar na de 3e injectie krijg je nog een booster. Pas na afloop van de studie die ruim 2,5 jaar gaat duren krijg ik te horen of ik het daadwerkelijke vaccin heb gekregen.

Het is fijn om op deze manier bij te kunnen dragen aan het realiseren van een vaccin dat gebruikt kan worden om te voorkomen dat mensen de ziekte van Lyme gaan krijgen (en ikzelf natuurlijk ook)!