Aan de rand van het dorp Bergeijk in de Brabantse Kempen stroomt de beek met de naam Keersop. De Keersop ontspringt in Lommel en mondt ten noorden van Dommelen uit in de Dommel.

De wandeling van ongeveer 4 km (aangegeven met blauwe bordjes van Staatsbosbeheer) lang loopt langs de Keersop door natte graslanden. Laarzen kunnen soms noodzakelijk zijn om hier een wandeling te kunnen maken!


Download GPX track - Hoekerbeemden en Keersop

Vanaf de Burgemeester Aartslaan in Bergeijk loop je het gebied in.

IMG_20230315_104006

Je ziet meteen allerlei struiken en bomen die niet kunnen wachten tot het voorjaar echt is begonnen. De gewone vlier kamperfoelie kunnen bijvoorbeeld niet wachten tot het voorjaar en zijn al druk bezig met het ontplooien van hun bladeren.

D44A2454D44A2457

Op de vele zwarte elsen kom je allerlei korstmossen tegen. Het lichtvlekje is het meest opvallende exemplaar. Deze korstmos lijkt haast licht te geven als je er langs loopt.

D44A2461

Je komt nu bij de Keersop uit en slaat vervolgens rechtsaf. Dit is wel een van de mooiste plekjes langs de Keersop tijdens de wandeling.

IMG_20230315_104947

Het is af en toe goed uitkijken waar je loopt want het kan plaatselijk erg modderig zijn. Maar kijk vooral ook goed rond want je komt nu bloeiende paardenbloemen tegen, bloeiende wilgen waarbij je een erg fraaie wilg passeert. Deze wilg heeft het formaat van een boom! En hou ook goed je oren open want de kans is groot dat je hoog in de lucht een soort van gemiauw hoort. Het is geen vliegende kat maar een buizerd.

IMG_20230315_105234D44A2477

De route passeert een typisch hooiland waar je met wat geluk een kievit ziet vliegen.

IMG_20230315_105753

Je ziet nu overal sporen van de bever. Omgevallen bomen en met wat geluk zie je nog verse knaagsporen bij een tak of boom liggen. De route slaat vervolgens rechtsaf en dit is het meest natte stuk van de route.

D44A2481D44A2482

Bijna 15 jaar geleden is er een bos aangeplant tijdens een boomfeestdag en de vogels weten dit bos goed te vinden. Je hoort en ziet hier allerlei vogels zoals koolmees, grote bonte specht, buizerd en tientallen sijsjes. Je zou bijna denken dat het een kanarie is maar deze gele vogels zijn toch echt sijsjes.

D44A2512D44A2529

Bij dit bos kwam ik ook het bloeiende speenkruid tegen, een echte vroege voorjaarsbloeier. Na het bos loop je langs heel veel wilgen, kijk hier goed naar alle insecten die komen snoepen op de bloeiende wilgen. Jammer genoeg geen zandbijen of vlinders gezien maar wel een enkele honingbij.

D44A2530D44A2568

De route slaat vervolgens linksaf en je ziet in de verte een kleine kijktoren staan. Net nadat je de Keersop bent overgestoken via een smalle brug kom je bloeiende sleedoorn tegen.

IMG_20230315_111936D44A2577

Vervolgens slaat de route rechtsaf en je ziet links de helofytenfilter liggen. Na de helofytenfilter steek je een breed zandpad over en vervolgens steek je de Keersop over en je loopt weer verder door het gebied.

IMG_20230315_112112IMG_20230315_112421

Je loopt weer parallel aan de Keersop en ook hier kom je weer volop sporen van de bever tegen. Je loopt door een klaphekje en slaat rechtsaf. Met wat geluk kom je hier schapen en lammertjes tegen die vrolijk door de wei huppelen.

D44A2580

Vervolgens slaat de route weer rechtsaf en je loopt weer door vochtige graslanden. Waarbij blijkt dat het nog natter kan zijn op deze route. Het is een hele uitdaging om enigszins droog het klaphekje te openen.

Je loopt nu rechtdoor over hetzelfde pad als de heenweg. Het is leuk om te zien dat je nu weer andere dingen opvallen. Zoals de korstmossen op de bomen of de gallen van de rozenmosgalwesp.

D44A2584D44A2586

Vervolgens slaat de route rechtsaf en je ziet in de verte Bergeijk liggen.

IMG_20230315_114157

Je komt nu olie tegen in waterplassen langs de Keersop. Het is geen olie maar een laagje gevormd door bacteriën die goed gedijen in kwelrijk water. Duw maar eens met je vinger in het ‘olielaagje’ en je zal zien dat het stuk gaat. Doe je dit bij olie dan gaat het niet stuk.

D44A2588D44A2590

Uiteindelijk kom je bij de Burgemeester Aartslaan uit en als je linksaf slaat kom je weer bij het begin van de wandelroute uit.

IMG_20230315_115346

Het voorjaar staat echt op het punt van beginnen met bloeiende wilgen en de vogels die al volop zingen. Deze route kan alleen maar mooier worden als er allerlei planten gaan bloeien, vlinders, libellen en bijen gaan vliegen.

Kortom een ideale route van het vroege voorjaar tot het late najaar!